Üniversite Sınavına Nasıl Daha Verimli Çalışılır?
Üniversite sınavına nasıl çalışılır sorusu milyonlarca öğrencinin merak ettiği bir konu. Her yıl öğrenciler hayatlarının dönüm noktası olan bu sınava en iyi şekilde hazırlanmak için yöntemler arıyor.
Önerilen onlarca yöntem arasından size en uygun yöntemleri bulmak ve bir plan dahilinde ilerlemek sizi bu hazırlık sürecinde bir adım öne taşır.
Üniversite sınavı hazırlığı öğrenciler için oldukça yoğun, yorucu ve stresli olabilir. Eğer zamana yayarak, planlı ve sistemli bir şekilde çalışırsanız bu yoğunluk ve stres daha az hissedilir.
1- Psikolojik Hazırlık
Üniversite sınavına hazırlanırken ilk aşama psikolojik olarak kendinizi bu sürece hazırlamaktır. Bu yoğun çalışma dönemi stresle birleştiğinde çalışmalarınızı verimsiz hale getirebileceği gibi yaşantınızı da genel olarak olumsuz etkileyebilir.
Unutmayın, üniversite sınavı hayatınızda önemli bir dönüm noktası olsa da hiçbir şeyi sonu değil. Önemli olan sizsiniz. Eğer siz motive olursanız hayallerinize ulaşmanın mutlaka bir yolunu bulursunuz. Sınav stresinin sizi yolunuzdan alıkoymasına izin vermeyin.
Üniversite sınavına nasıl çalışılır diye düşünürken bu sınavın sizin için anlamını ve hedeflerinizin gerçekçiliğini de gözden geçirin. Sınav sonucu ne olursa olsun sizin değerinizi belirlemeyeceğini her zaman hatırlayın.
Tüm bunların yanında bu seneyi hayallerinize ulaşmak için bir basamak olarak kullanacağınızı, eğer sistemli bir şekilde çalışırsanız gösterdiğiniz gayretin sizi ileriye taşıyacağını da unutmayın.
Hazırlık sürecinin başlangıcında bu seneyi anlamlı ve yoğun bir çabayla geçireceğinizi kabul edin.
2- Hedef Belirleme
YKS çalışmasına başlarken sınav sonucundaki hedefinizi belirlemek çok önemli. Hedefinizin belli olması sizi daha fazla çalışmaya motive edecek ve ilerlerken size yönünüzü gösterecektir.
Hedefinizi belirlerken öncelikle kendinizi dinleyin. Seçtiğiniz üniversite hem okurken hem sonrasında mesleğe başladığınızda sizi mutlu ya da mutsuz edebilir. İlgi alanlarınızı, yapmaktan hoşlandığınız aktiviteleri, yeteneklerinizi gözden geçirin ve sizi en mutlu edecek alanı bulmaya gayret edin.
Tabii ki üniversite seçiminde birçok farklı etken de olabilir. İsteklerinizin dışında kapasiteniz, ekonomik koşullarınız, seçmek istediğiniz alanın iş imkânları gibi birçok konuyu değerlendirmek önem taşıyor.
Hedeflediğiniz bölümle birlikte üniversiteyi de belirlemek birçok açıdan faydalı olabilir. Üniversite hakkında bilgi edinmek, eğitim kalitesini, sosyal olanaklarını, bulunduğu şehrin avantaj ve dezavantajlarını bilmek üniversite yaşamınızı daha keyifli ve verimli bir hale getirebileceği gibi sınava hazırlık sürecinde motivasyonunuzu da artırır.
3- Çalışma Programı
Üniversite sınavına nasıl çalışılır sorusunun en önemli cevabı planlı olmak. Planlı çalışmanın ilk adımı ise bir ders programı hazırlamak. Çalışma saatleri ve günlerinizi belirleyin. Haftada kaç gün günde kaç saat çalışabileceğinizi gerçekçi bir şekilde belirlemek çok önemli.
Yaptığınız programa uyamadığınızda motivasyonunuz düşebilir. O yüzden öncelikle daha kısa çalışma saatleri belirleyip zamanla artırabilirsiniz.
Elbette kendinizi en iyi siz tanıyorsunuz. Çalışma kapasitenizi siz biliyorsunuz fakat yine de ders çalışma programı hazırlarken rehber öğretmeninizden yardım alabilirsiniz. Öğretmeniniz profesyonel bir gözle sizi daha iyi yönlendirebilir.
4- Konu Tekrarı
Konu tekrarı ders çalışmanın en önemli parçası. Lise boyunca gördüğünüz konularla karşılaşacağınız bu sınava hazırlanırken konuları derinlemesine bilmek çok önemli. Hangi konuları daha iyi bildiğinizi hangi konularda eksik olduğunuzu belirlemek çalışmanızın daha verimli olmasına yardımcı olur.
Eksik olduğunuz konuları daha fazla tekrarlayabilir, iyi bildiğiniz konularda daha çok soru çözmeye yönelebilirsiniz. Fakat iyi bildiğiniz konuları da zaman zaman tekrar etmek bilgilerin aklınıza daha çok yerleşmesine olanak tanıyacaktır.
Konu tekrarı yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bilgileri ezberlemekten ziyade mantığını kavramaya çalışmanız. Edebiyat, tarih gibi bazı dersler ezbere dayalı gibi görünse de bilgileri zihninize bir mantığa oturtmak onları kalıcı olarak öğrenmenize yardımcı olur.
5- Soru Çözmek
Üniversite sınavına nasıl çalışılır dendiğinde herkesin aklına ilk olarak soru çözmek gelir. Soru çözmenin sınava hazırlık sürecinde birçok önemli faydası bulunuyor. Konu tekrarı yaparken her konunun sonrasında test kitabından konu hakkındaki soruları çözmek öncelikler konuları pekiştirmenize yardımcı olur.
Soru bankasında ne kadar çok soruyu çözerseniz o kadar farklı tipteki soruyu görmüş olursunuz. Bu da bilgilerinizi farklı soru tipleri karşısında kullanabilmenizi sağlar. O yüzden bol bol soru çözün.
Soru çözmek bilgilerinizi pekiştirmenin ve farklı soru tiplerine karşı hazırlıklı olmanızı sağlamanın yanında size hız kazandırır. Süre kısıtlaması olan üniversite sınavında hızlı olmak sizi öne çıkaracaktır.
6- Çıkmış Sorular
Çıkmış soruları çözmek üniversite sınavına nasıl çalışılır sorusunun önemli cevaplarından biri. ÖSYM’nin hazırladığı sorular her sene değişse de tarz ve konu yoğunluğu bakımından benzerlik taşıyor.
Çıkmış soruları çözmek üniversite sınavında karşınıza hangi tipte soruların daha çok çıkacağını bilmenize ve bu soruları çözmekte ustalaşmanıza fayda sağlar. Bu bağlamda olabildiğince çok çıkmış soru çözmenizi tavsiye ederiz.
7- Deneme Sınavları
Tüm konuları öğrendikten sonra hem evde kendiniz süre tutarak hem de dershanelerin düzenlediği deneme sınavlarını takip ederek zaman zaman kendinizi deneyin. Deneme sınavları hedefinize ulaşmada ne aşamada olduğunuzu görmenize yardımcı olur. Bunun dışında da birçok faydayı beraberinde getirir.
Deneme sınavı çözmenin faydaları;
- Eksiklerinizi tespit etmek
- Süreyi kullanmayı öğrenmek
- Sınav anı stresini azaltmak
8- Süreklilik Sağlamak
Çok fazla ders çalışmaktan daha önemli olan sürekli ders çalışmaktır. Çalışmanızın sürekliliğini sağlamak üniversite sınavına nasıl çalışılır sorusunun en önemli cevaplarından biri.
Çalışmanızı sene boyunca eşit ya da gittikçe artan bir yoğunlukta sürdürmeniz çok önemli. Bir süre çok çalışıp bir süre çalışmadığınızda önceki çalışmanızın kazandırdıklarını da kaybedersiniz.
O yüzden en başında programınızı yaparken sürekliliğini sağlayabileceğiniz bir program yapmalısınız. Kendinizi yapabileceğinizden fazla çalışmaya zorladığınızda tükenmiş hissedebilirsiniz ve bu çalışmanızı sekteye uğratabilir.
Dengeli bir şekilde sürekli olarak çalışmak hem daha verimli bir hazırlık süreci yaşamanıza hem de motivasyonunuzu her zaman yüksek tutmanıza faydalı olur.
9- Dinlenmek
Üniversite sınavına nasıl çalışılır sorusunun cevabı uzun bir maraton ve zorlu bir süreç. Dolayısıyla çalışma ve dinlenme dengesini kurmak büyük önem taşıyor. Yorulduğunuzda kendinize izin verin. Kendinizi zorlamak psikolojik olarak sizi yıpratabilir ve çalışmanızı sekteye uğratabilir.
Çalışacağınız ve dinleneceğiniz zamanları belirleyin ve olabildiğince buna uymaya çalışın. Fakat çalışmak için belirlediğiniz zamanlarda da kendinizi haddinden fazla yorgun hissediyorsanız kısa molalar vermekten çekinmeyin.
Çok yorgun veya stresliyken kendinizi zorlamak ders çalışmaya karşı olumsuz hisler geliştirmenize neden olabilir.
Tabi bu ders çalışmak için her zaman çok istekli olmayı beklememiz gerektiği anlamına gelmiyor. Genellikle ders çalışmaya istekli olmayız. Olağanüstü bir durum olmadıkça programınıza sadık kalmaya gayret edin.
10- Kitap Okumak
Kitap okumanın üniversite sınavına nasıl çalışılır sorusuyla ilgisi olmadığı düşünülebilir. Fakat araştırmalar tam tersini söylüyor. Kitap okuyan öğrencilerin birçok yeteneği geliştiği gibi sınav başarısı da artıyor.
Düzenli bir şekilde okumak, okuduğunuzu anlama kapasitenizi artırır. Bu da sınavdaki soruları daha kolay anlamanıza ve cevapları daha kolay bulmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda soruları okuma ve anlama sürenizi de kısaltır.
Kitap okumak özellikle Türkçe paragraf sorularında öne çıkmanıza yardımcı olurken diğer derslerde de fayda sağlar. Ayrıca düzenli okumak odak sürenizi artıracağından sınav esnasında da dikkatinizi toplamanızı kolaylaştırır.
Bu yazımızda üniversite sınavına nasıl çalışılır sorusuna cevaplar aradık. Sınava hazırlanan tüm öğrencilerin hayallerini gerçekleştirmesini diliyor, bir sonraki yazımızda tekrar görüşmeyi ümit ediyoruz.