Teknolojiden Sağlığa Geleceğin 13 Mesleği
Toplum yaşamının değişmesi ve teknolojinin gelişmesiyle geleceğin meslekleri olarak tarif edilen meslekler de değişiyor. Hepimiz muhtemelen hobimizin işimiz olması gerektiği konusunda söylenmiş atasözünden haberdarızdır. Belki de bundan yıllar öncesine kadar bu atasözünün hâlâ geçerliliği vardır.
Fakat günümüzün zorlu hayat şartları göz önüne alındığında artık hobilerin meslek olmasının yanı sıra birçok kişi gelecekte geçerliliği olacak meslekleri tercih etmek istiyor. Bunun da en önemli nedenlerinden birisi elbette yıllarca verilen emekten sonra nerede iş bulacağını düşünmemeye çalışmak.
Yapılan analizler ve uzmanların yorumlarının incelenmesinin ardından ise aşağıda yer verdiğimiz meslek dalları geleceği parlak olabilecek meslekler arasında yer alıyor. Fakat bu meslekler arasında gireceğiniz bölümün olup olmadığını kontrol ederken ayrıca birkaç şey daha aklınızda bulunmalıdır.
Belirli sene aralıklarıyla mutlaka bazı meslek alanları “geleceğin mesleği” başlığı altında insanlara lanse edilir. Bir kısmı ise araştırmadan ve sözün doğruluk payını değerlendirmeden bu sözü net doğru kabul eder.
O zamanın şartları için gerçekten de geleceğin meslekleri arasında görünen bu meslek seneler geçtikten sonra bir bakmışsınız ki geleceğin mesleği olmaktan çıkmış ve geçmişin meslekleri arasındaki yerini çoktan almaya başlamış bile.
Bu nedenle listede yer alan meslek gruplarını net birer doğru olarak kabul edip tercihlerinizi yapmadan önce mutlaka kendinizce araştırma yapın. Nitekim yıllar sonra “İyi ki bu tercihi yapmışım.” diyebileceğiniz gibi “Keşke o günlere geri dönebilsem.” şarkısını da dilinizden düşürmeyebilirsiniz.
1- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Ülkemiz içerisinde artık her okul içerisinde mutlaka bir rehberlik servisi bulunuyor. Eğitime gösterilen büyük ilgiyle birlikte bu da ne kadar revaçta olacak ve ne kadar geçerliliğe sahip olacak öngörebilmek mümkün.
Diğer yandan yüksek lisans olanaklarının genişliği nedeniyle ve bu iş kolunda kamu sektöründe olduğu kadar özel sektör içerisinde de iş imkânlarına sahip olunması Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü düşünenler için büyük bir cesaret verici etken olabilir.
2- Fizik Tedavi Uzmanlığı
Gelişen dünyayla birlikte sağlık hizmetleri de genişliyor, bunun yanı sıra fizik tedaviye verilen önem de her geçen gün biraz daha artıyor. Özellikle yapılan son yasal düzenlemeler sonrasında öyle görünüyor ki fizik tedavi uzmanları hem kamu sektörü içerisinde hem de özel sektör içerisinde kendisine rahatlıkla gelecekte de iş bulabilir.
Nitekim yıllar her ne kadar ilerlese de her insan fizik tedavi desteği almak durumunda kalma ihtimaline sahiptir. Bu nedenle fizik tedavi uzmanlarına önümüzdeki yıllarda da ihtiyaç duyulacağını ve bu mesleğin geleceğin meslekleri arasında olduğunu söylemek mümkün.
3- Yazılım Mühendisliği
İnternet ve bilgisayar çağının doruğuna ulaşmış olan günümüz içerisinde artık yazılım mühendislerinin yeri sürekli bir yerlerde hazır olacak gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıllardan da görüldüğü kadarıyla yazılım mühendisleri gelecek yıllar içerisinde de en revaçta olan mesleklerden birinin sahibi olacak.
Nitekim eskiden büyük işletmeler yazılım mühendislerine ihtiyaç duyarken artık yalnızca internet yayını yapan web siteleri bile yazılım mühendislerine ihtiyaç duyabiliyor. Yapısı itibarıyla yaratıcılığın ön planda olduğu bu meslek alanında ayrıca isteyen kişiler gelecekte de kendi firmalarını oluşturabilir veya kendisini milyarder edecek algoritmalarla bir yazılım hazırlayabilir.
4- Web Tasarım ve Yazılım
Özellikle günümüzde her ne kadar sosyal ağlar çok fazla ön planda yer alıyor gibi görünüyor olsa da yakın gelecekte ve günümüzde web tasarımcılarına verilen değer daima artıyor ve artmaya da devam edecek.
Nitekim her geçen seneyle birlikte internet dünyası üzerinde yer alan yapılası şeyler de kendini katlayarak yola devam ediyor. Özellikle yasal olarak yapılan düzenlemelerden sonra her işletmenin bir internet sitesine sahip olması gibi şartlar getirildi. Bu da demek oluyor ki geleceğin meslekleri arasında web tasarım ve yazılım uzmanlarına da ihtiyacımız olacak.
5- İnternet Güvenliği Uzmanlığı
İnternetin gelişmesiyle birlikte yalnızca banka hesaplarımız değil, artık harici birçok hesabımız internet dünyasının üzerinde gelişiyor ve şekilleniyor. Bu da web sitelerinin ve şirketlerin internet güvenliği konusunda uzmanlaşmış kişilere ihtiyaç duyulması anlamına geliyor.
İnternet var olduğu sürece kötü niyetli insanlar da olacak ve kötü niyetli insanlara karşı sistemleri savunacak algoritmalar geliştirecek güvenlik uzmanlarına olan ihtiyaç artacak.
6- Veri Bilimcilik
Eskiden kağıt üzerinde yer alan bilgilerimiz artık devlet de dahil olmak üzere internet ortamı içerisinde yer alıyor. Bu da veri analizi konusunda nitelikli elemanlara daima ihtiyaç duyulduğunun habercisi.
Yani anlayacağınız, veri bilimi konusunda uzmanlaşan ve bu alanda kendisini yetiştiren veri bilimcilere gelecekte de oldukça büyük bir pay düşecek gibi görünüyor.
7- Sosyal Medya Uzmanlığı
Henüz lisans olarak bir eğitimi bulunmuyor olsa dahi alınan özel eğitimler ve kendinizi geliştirmenizle sosyal medya uzmanı haline gelebilmek mümkün.
Sosyal medya uzmanları konusunda hem günümüz içerisinde büyük bir açıklık var hem de sosyal medya düzeni devam ettiği sürece bu uzmanlar geleceğin meslekleri arasında da sayılmaya devam edecek.
8- Özel/Engelli Eğitimi
Ülkemiz içerisinde birçok zihinsel engelli, işitme engelli ve görme engelli öğrenci normal okullar yerine özel eğitim almak zorunda kalıyor. Sürekli olarak bu alana atama yapılması ve istihdamın artmasıyla birlikte bu alanın da geleceğin mesleği olacağını düşünmek çok da zor olmasa gerek.
9- Hemşirelik
Her ne kadar en çok mezun veren alanlardan biri gibi görünse de sağlık sektöründe olan ihtiyaç dünya döndüğü sürece ve insanlar var olduğu sürece kolay kolay bitmeyecektir.
Hem özel sektör içerisinde hem de kamu sektörü içerisinde yer alan Sağlık bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar içerisinde hemşirelik kadrolarında daima yer bulunmakta.
Aynı zamanda günümüzde açılan güzellik merkezleriyle birlikte hemşireliklere ekstra bir çalışma sahasının da açıldığını söyleyebilmek mümkün. Her ne kadar yeni mesleklerden olmasa da hemşireliğin geleceğin meslekleri arasında da yer aldığını söyleyebiliriz.
10- Genetik Mühendisliği
Genetik alanında yapılan çalışmaların artmasıyla birlikte genetik mühendislerinin geleceğin en iyi kazanç sağlayan kişilerinden olacağı birçok akademisyenin ortak görüşü arasında yer alıyor.
11- Endüstri Mühendisliği
Günümüzde her sektörün içerisinde kendilerine iş alanı açılmış olan endüstri mühendisliği en popüler tercihlerin arasında yer alıyor. Nitekim gelecekte de endüstri mühendisliği uzmanlarının hemen her alan içerisinde kendisine rahatlıkla iş bulabileceği ön görülüyor.
12- Gıda Mühendisliği
Hiç bitmeyecek bir sektör oluşu ve insanın en temel ihtiyaçlarından birisiyle doğrudan alakalı olması nedeniyle gıda mühendisliği sektörünün de geleceğin meslekleri arasında görüldüğü ortak olarak kabul edilen bir gerçek. Öyle ki ülkemiz içerisindeki birçok firma bile hâlâ gıda mühendisi açığını kapatamamış durumdadır.
13- Diyetisyenlik
Günümüzün beslenme düzenlerinin bozukluğu ve insanların fast food beslenme şeklini sağlıksız olmasına karşın benimsemiş olması birçok ülke içerisinde obezite hastalarının çoğalmasına neden oldu. Bu konuda ilk olarak soluk alınacak yerler ise diyetisyenler oluyor. Hem daha sağlıklı olmak hem de kilolardan kurtulmak için diyetisyenlerin gelecekte de büyük bir yeri olacak gibi görünüyor.